Škola animiranog filma ŠAF iz Vranja osnovana je 1987. godine na temeljima Kluba ljubitelja filmske umetnosti, koji je okupljao zaljubljenike u film. Te iste godine i nastaje prvi animirani film ove škole pod imenom „Kutija“ u trajanju od 1minuta i 12 sekundi. Danas, 32 godina kasnije, iza sebe imamo preko 298 naslova.
Na samom početku rada, SAF nije imao skoro nikakvih tehničkih mogućnosti, ali kako je vreme odmicalo , postajao je sve jači u tehničkom smislu. Trenutno je ŠAF smešten u Centru za kulturu Grada Vranja, u prostorijama na kojima bi mnogi filmski radnici pozavideli.
Rad sa decom odvija se dva puta nedeljno, sredom i subotom, a naravno kada postoji potreba i češće. Deci se približava filmska umetnost, animacija,na nivou koji je njima interesantan. Uče se osnovni pojmovi vezani za film i animaciju: ideja, sinopsis, scenario, knjiga snimanja, postavka, animacija, proces snimanja, montaža, ozvučavanje.

Škola animiranog filma se pre svega bavi dečijim animiranim filmom. U cilju približavanja animacije organizuju se radionice za animirani film kako u Vranju, tako i u drugim gradovima Srbije.
Tradicionalna manifestacija koju organizuje SAF je Internacionalna dečija radionica animiranog filma, IDRAF, koja je bienalnog karaktera. Do sada su održane 12 takve radionice sa gostima iz zemlje i inostranstva. Neki od voditelja grupa na radionicama su bili Robi Engler iz Svajcarske, Penčo Kunčev iz Bugarske, Borivoje Dovnikovic iz Zagreba Hrvatska, Sajoko Kinosita iz Japana, Nikola Majdak iz Beograda, Stevica Živkov iz Beograda, Rastko Ćirić iz Beograda, Nitin Donde iz Indije … Deca, učesnici ovih internacionalnih manifestacija bila su iz Španije, Makedonije, Rumunije, Egipta, Meksika, Švedske, Italije, Kanade, Amerike, Hrvatske, Bugarske, Indije, Ukrajine i naravno iz nase zemlje Srbije.

Šaf ima dobru saradnju sa ASIFOM a naročito sa AWG-om ( ASIFA WORKSHOP GROUP). Aktivno učestvujemo na svim internacionalnim projektima koji se organizuju u okviru ASIFE i AWG-a

Za dosadašnji rad mnogo puta smo nagradjivani različitim nagradama i plasmanima ali svakako treba izdvojiti Drugo mesto i „Srebrnog viteza“ na festivalu „Zlatni vitez“ slovenskih i pravoslavnih zemalja, 1997. u Kijevu; GRAND PRIX na 29.34. i 41. Reviji filmskog stvaralaštva dece Srbije u Beogradu i td.