Prva Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 1997.“

Prva Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma, (IDRAF) održana je 97g. sa oko 70 učesnika iz Španije, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Srbije. Tada smo obeležili 10 godina postojanja i uspešnog rada ŠAF-a. Gosti iz Španije prvi put su u životu videli i osetili sneg, koji je tada pao. Tokom trajanja IDRAF-a napravljena su tri animirana filma, ali su druženja ono što se pamti. Penčo Kunčev, predsednik Bugarske ASIFA-e, radio je sa grupom dece animirani film u tehnici kolaža. Vera Vlajić, animator iz Beograda, radila crtani film, Marija Bliznakovski i Seta Veličković, članovi ŠAF-a, radile su u tehnici plastelina. Voditelj IDRAF-a: Miroslav Miki Simonović. Pokrovitelj radionice: Opština Vranje.

**********************************************************************************************

Druga Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2000.“

Drugi IDRAF održan je 2000. sa gostima iz Rumunije, Hrvatske, Bugarske i raznih gradova Srbije. Robi Engler, animator iz Švajcarske, radio je sa grupom dece u tehnici peska. Borivoj Bordo Dovniković, animator iz Hrvatske, radio je crtani filmi, a Penčo Kunčev, animator iz Bugarske, radio je sa grupom dece animirani film u tehnici plastelina. Učestvovalo oko 70 učesnika. Voditelj drugog IDRAF-a bio je Miroslav Miki Simonović. Pokrovitelj manifestacije kancelarija UNICEF-a u Beogradu.

**********************************************************************************************

Treća Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2002.“

Treći IDRAF održan je 2002. god. sa oko 65 učesnika iz Egipta, Japana, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Srbije. Na ovoj radionici program smo obogatili predstavljanjem nacionalnih običaja, kostima, igara učesnika radionice. Sayoko Kinoshita iz Japana, direktor Hirošima Festivala, predsednik AWG-a, radila je sa grupom dece animirani film u tehnici piksilacije. Borivoj Bordo Dovniković, koji je po drugi put boravio u Srbiji sa suprugom Vesnom, generalnim sekretarom ASIFA-e, radio je sa grupom dece crtani film. Penčo Kunčev vodio je grupu za plastelin. Voditelj trećeg IDRAF-a: Miroslav Simonović. Pokrovitelj: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Vranje.

**********************************************************************************************

Četvrta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2004.“

Četvrti IDRAF – 2004. 60-ak učesnika iz Meksika, Švedske, Italije, Bugarske, Hrvatske i Srbije. Program je obogaćen svakodnevnim reportažama dečijeg TV studia, koje su emitovane na lokalnoj televiziji i predstavljanjem nacionalnih kuhinja. Penčo Kunčev radio je sa grupom dece crtani film. Blagoje Buca Lupa, animator iz Beograda, radio u tehnici grebanje po filmskoj traci. Nikola Majdak, profesor iz Beograda, radio je sa grupom dece igrano-animirani film bojen u akvarelu. Miomir Rajičević, direktor Medijskog centra iz Beograda, radio je sa grupom dece reportaže u dečijem TV studiu koji je bio novina na ovoj radionici. Voditelj četvrtog IDRAF-a: Miroslav Simonović. Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Vranje.

**********************************************************************************************

Peta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2006.“

Peti IDRAF održan je 2006. sa učesnicima iz Slovenije, Izraela, Montreala, Makedonije, Francuske, Republike Srpske i Srbije. Darko Marković iz Makedonije imao je na radionici retrospektivu svojih animiranih filmova.Na ovom IDRAF-u raðeni su filmovi u tri različite tehnike na temu života Nikole Tesle. Zvanični fotograf IDRAF-a bio je mladi fotograf iz Bačkog Petrovog Sela, Beretka Šandor. Vlada Stanić, animator iz Beograda,vodio je grupu za crtani film. Miroslav Ðerić iz Vranja, vodio je grupu za kolaž. Nela Simonović, Gorica Antić i Marija Bliznakovski iz Vranja vodile su grupu za plastelin. Učestvovalo oko 60 učesnika. Voditelj IDRAF-a: Miroslav Simonović. Pokrovitelj manifestacije Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Vranje.

**********************************************************************************************

Šesta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2008.“

Šesti IDRAF 2008. – 70 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Amerike, Makedonije i Srbije. Američka ambasada u Beogradu omogućila je dolazak animatora Eda Desrochesa iz Kolorada. Gosti IDRAF-a bili su Vesna i Bordo Dovniković iz Hrvatske, profesor Nikola Majdak predsednik srpske ASIFA-e, Miodrag Novaković dramaturg iz Beograda. Voditelji grupa: Ed Desroches radio je sa grupom dece u tehnici kolaža. Vladimir Stanić iz Beograda radio je sa grupom dece crtani film. Miroslav Ðerić iz Vranja radio je sa grupom u tehnici plastelina. Voditelj šestog IDRAF-a: Miroslav Simonović. Pokrovitelj manifestacije Ministarstvo kulture republike Srbije i Grad Vranje.

**********************************************************************************************

Sedma Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2010.“

Sedmi IDRAF održan je avgusta 2010. sa više od 60 učesnika iz Ukraine, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije. Tokom trajanja ove radionice uradjena su tri filma: crtani film – voditelj grupe bio je Miroslav Simonović, voditelj grupe za plastelin bio je Miroslav Djerić i voditelj grupe za kolaž bio je Penčo Kunčev. Gosti radionice su bili Borivoj Dovniković iz Hrvatske, animator, karikaturista, ilistrator i grafički dizajner; Nikola Majdak, predsednik srpke ASIFA-e; Pajić Slobodan CentAF Čačak; Dragan Marjanović, novinar i publicista iz Mostara; Goran Ćeličanin, karikaturista; Jurinko Rajič, direktor festivala NAFF iz Neuma, BIH; Sveta Strahinjić, producent iz Beograda; Jovan Marković, dramaturg, potredsednik Medjunarodnog festivala Zlatni vitez , Rusija; Elena Barzova, glumica i profesor na GIK Univerzitetu Mosvka, Rusija. Voditelj 7.IDRAF-a je bio Miroslav Djerić. Pokrovitelj radionice Ministarstvo kulture Republike Srbije i grad Vranje.

**********************************************************************************************

Osma Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2011.“

Osmi IDRAF 2011. i 2. Svetski dečiji festival animiranog filma, na kojoj je bolo 58 učesnika i 50 filmova u obe kategorije. Tri animirana i dva dokumentarna filma rezultat je dečije radionice animiranog filma: 1. Lopta, 2. Mladi su zakon, 3. Kolaž by Nitin, 4. O radionici i 5. Naših 25 godina.

**********************************************************************************************

Deveta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2012.“

Deveti IDRAF 2012. – Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma. U okviru manifestacije „ Zlatni Puž“ održana je 9. Internacionalna dečija radionica animiranog filma, izložba i tri projekcije filmova. Radionica je održana od 20-26 Avgusta i tom prilikom urađena su tri animirana i jedan dokumentarni film u tri različite tehnike: „13 puža“ (crtanje po filmskoj traci), „Kejti i Peri“ (kolaž), „9,5 minuta“ (dokumentarni film).  Deca iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Amerike imala su priliku da uz pomoć predavača Vincenza Gianole iz Italije, Penče Kunčeva iz Bugarske i Saše Lorteka iz Srbije učestvuju u realizaciji ovih filmova.

**********************************************************************************************

Deseta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

„Zlatni puž 2014.“

Deseti IDRAF 2014. – Jubilarna 10. Internacionalna dečija radionica animiranog filma održana je od 22.-28.08.2014. godine. Učesnici radionice iz sedam zemalja (sedamdeset učesnika-Italija, Bugarska, Izrael, Hrvatska, USA, Makedonija i Srbija) realizovali su četiri animirana (Iks „X“-u tehnici peksilacija, Leteći poslovi – tehnika kolaž, Deset -tehnika plastelin i Grafit -tehnika piksilacija) i jedan dokumentani film. Svi učesnici imali su priliku da predstave svoju zemlju, grad, školu, kulturu.

 

 

**********************************************************************************************

Jedanaesta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

Zlatni puž 2016.”

Jedanaesti IDRAF 2016. Internacionalna dečija radionica animiranog filma održana je od 22. do 26. avgusta 2016. godine sa učesnicima iz mnogih zemalja. Učesnici radionice iz Bugarske, Rusije, Slovenije, Makedonije i Srbije su uradili tri filma na temu “Vranjska muzika”. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom grada Vranja i Ministarstva kulture Republike Srbije. Poslednjeg dana Zlatnog Puža organizovan je i piknik za sve učesnike i goste radionice.

 

**********************************************************************************************

 

Dvanaesta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

Zlatni puž 2018.”

         Dvanaesti IDRAF 2018. Od 09. do 15. avgusta 2018. godine održali smo 12. Internacionalnu dečiju radionicu animiranog filma «Zlatni puž», pod pokroviteljstvom grada Vranja i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Gosti na radionici doputovali su iz raznih krajeva: Izraela, Makedonije, Bugarske, Gruzije, Makedonije, Italije, Ukraine i nekoliko gradova Srbije. 

       Deca – učesnici, njih 40-ak, bilo je podeljeno u tri grupe, a svaka grupa radila je po jedan animirani film. Jednu grupu predvodila je animatorka iz Italije Rafaela Tranielo. Njena grupa radila je kombinaciju nekoliko različitih tehnika i uradili film pod nazivom «Plavi puž». Voditelji druge grupe bili su animatori iz Izraela, Maks Epštajn i Karina Hananeia. Oni su takođe kombinovali nekoliko tehnika i uradili film «Uau muzej». Treću grupu vodila je Anastasia Sia Titova, animatorka iz Ukraine. I ovaj film je urađen kombinacijom nekoliko tehnika. Ona je ovaj film posvetila nedavno tragično preminulom animatoru i prijatelju iz Izraela, Vasilu Sribnom. Film nosi naziv «Let». 

       Budno oko snimatelja pratilo je svaki deo radionice pa je, zahvaljujući njemu, snimljen i jedan dokumentarni film koji dočarava atmosferu tokom trajanja radionice. Ali, takođe smo uradili i dva biltena o svim dešavanjima na radionici, od svečanog otvaranja, preko prijema kod gradonačelnika, obilazka grada, rada po grupama, predstavljanja i prezentacija gostiju – škola, klubova i studija, izleta…

       Cilj radionice je informisanje, motivisanje i podsticanje dece i mladih da se bave animiranim filmom. Tokom dugog niza godina su uspeli da se umreže i internacionalno povežu. To je festival sa tradicijom koji je učinio mnogo da se u Vranju ojača i oživi interes za kreativno izražavanje mladih.

 

**********************************************************************************************

 

Trinaesta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

Zlatni puž 2020.”

         Javna ustanova Škola animiranog filma organizovala je 13. Internacionalnu dečiju radionicu animiranog filma – „Zlatni puž 2020“. Ova manifestacija se održava od 1997. godine u Vranju. Bio je pravi izazov održati ovogodišnje izdanje u godini kada smo svi suočeni sa pandemijom „Kovid 19“. Promenili su se uslovi kojima se svi mi moramo prilagoditi i naučiti da živimo u novim datim okolnostima. ŠAF se prilagođavao godinama i novim formama umetnosti i novim medijima i novim potrebama ciljne grupe dece i mladih jer smo shvatili da jedino novine i stalne promene mogu da utiču na kontinuirani kvalitet. Ta naša fleksibilnost i podložnost menjanju unekoliko olakšava datu poziciju sa kojom smo suočeni a to je pandemija.
       Dugo smo razmišljali kako i u kom obliku da koncipiramo radionicu, koga da zovemo puni nade da će virus nestati i da će se desiti neko čudo, ali… Posle silnog odlaganja i čekanja čuda odlučili smo da održimo 13. Internacionalnu dečiju radionicu animiranog filma – „Zlatni puž 2020“.
      U petak. 16. oktobra imali smo uživo projekciju filmova nastalih na predhodnih 12 internacionalnih radionica na našem You Tube kanalu. Konstantno je bilo 40-tak posmatrača dok je ukupan broj na kraju retrospektive koja je trajala 1 sat i 7 minuta bilo 176. Ovaj broj se povećava svakim danom. Svaki naš događaj je propraćen i na društvenoj mreži Facebook gde je vidljivost i više nego dobra. Umreženi smo sa kolegama iz celog sveta sa decom i mladima koji su ili naši polaznici ili bili učesnici na radionicama, sa njihovim prijateljima i porodicama. Za samo jedan vikend (17. i 18. oktobar) je preko 1000 korisnika videlo našu objavu koja se odnosila na retrospektivu koja je uživo emitovana na našem kanalu. Reakcije su baš kao i ovaj izveštaj, emotivne i setne. Sa svih meridijana, od bivših i budućih gostiju stižu reči podrške i lepih želja. Svima je žao što se ne možemo družiti ovde u Vranju jer je svima njima boravak ovde ostao u prelepom sećanju. Pratili su nas i komentarisali kolege iz Indije, Ukrajine, Izraela, SAD, Rusije, regiona i Srbije. Ta umreženost koju je ŠAF godinama negovao insistirajući na uskoj povezanosti sa školama, studijima, udruženjima i pojedincima koji se bave dečijim animiranim filmom u doba korone je od velikog značaja.
       13. radionica je zapravo počela postavkom izložbe u holu Centra za kulturu. Uradili smo 12 plakata za svaku internacionalnu radionicu koja se održala u Vranju od 1997. godine. Na plakatima se nalaze fotografije i kratak opis radionice sa svim gostima i učesnicima. Stare, izbledele fotografije male rezolucije prikazuju hronologiju jednog vremena i čitave jedne generacije umetnika koji su posetili Vranje u svojstvu predavača ili gostiju. Spomenućemo samo neke od njih a to su pionir jugoslovenske animacije Borivoje Bordo Dovniković, direktorka Hirošima filmskog festivala Sajoko Kinošita, Robi Engler, Nikola Majdak, Rastko Ćirić i mnogi, mnogi drugi poznati i manje poznati umetnici koji se bave muzikom, dramaturgijom, uličnom umetnošću, televizijom, dokumentarnim filmom, montažom, tonom…Idejno rešenje 13. radionice se „provlači“ na svakom formatu koji će ostati kao dokument koji sublimira sve održane radionice do danas. Izložbu su posetila deca i mladi sa ŠAF-a sa kojima smo se videli u ovim okolnostima kako bi im podelili promo materijal kome se oni uvek raduju. Sa ponosom nose ŠAF-ove majice koje se zapravo i rade zbog njih. Ali jednako se raduju i blokčiću i cegeru. Mi odrasli ne možemo da razumemo koliko ti mali pokloni znače deci i utiču na to da se osećaju važnim.
Apsolutno smo vodili računa o merama prevencije i zakazivali deci i mladima termine u kojima su pratila izložbu i gde smo „jedan na jedan“ pričali o davno realizovanim radionicama koje su se desile, naravno, pre nego što su se oni rodili. Izložbu su propratili i svi korisnici Biblioteke Bora Stanković i ostalih ustanova koje se nalaze u Centru za kulturu. Ova izložba će biti otvorena do 10. novembra. Možemo reći da je izložbu videlo više od 200 ljudi.
Izgleda da je broj 13, ipak, neki baksuzan broj. Tužni smo što je realizujemo ovako i na ovaj način, on-line, na odstojanju pod maskama, na distanci. Radionice služe da pokažu deci i mladima značaj timskog rada, akcije i reakcije, kontakta, razmene, nadopunjavanja, zbližavanja. Kod nas je uvek bilo kao u košnici, tri grupe, tri predavača, svi rade crtaju, snimaju, montiraju od jutra do duboko u noć, priča se, po nekad, i na sedam jezika, zaljubljuju se, druže se a da učesnici nisu ni svesni da stvaraju nešto novo i nešto mnogo lepo.
       Za period od 23 godine (1997.-2020) imali smo razne zgode i nezgode, ratove, bombardovanje, promene, izbore… Bilo je i dobrih i onih ne tako dobrih godina. I uvek kada je bilo teško organizovati radionicu zbog silnih faktora sa strane i kada smo mislili da ne može „.gore“ nismo ni znali da smo bili u velikoj zabludi. I sada sa velikim uverenjem tvrdimo da ne može biti „gore“! I opet je spoljni faktor u pitanju ali sada mali, malešni u obliku virusa.