Prvi Svetski dečiji festival animiranog filma

„Zlatni puž 2009“

            „Zlatni puž 2009“ održao se od 27.-31. avgusta 2009. godine u organizaciji Škole animiranog filma pod pokroviteljstvom Grada Vranja i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Članovi internacionalnog žirija bili su Anastasia Dimitra (Grčka) Penčo Kunčev (Bugarska), i Miodrag Novaković (Srbija). U zvaničnom programu festivala prikazano je 67 filmova iz Srbije, Hrvatske, Ukrajine, Belgije. Opšta ocena žirija je da svi filmovi zavređuju pažnju i da su izuzetni samim tim što su nastali i što su ih stvorila deca. Žiri je dodelio po tri nagrade u dve kategorije kao i Grand Prih festivala.

    Prvi SVEDFAF otvorila je g-đa MIlica Kuzmanović – Janković, načelnica u Ministarstvu kulture Republike Srbije i profesor na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Borivoje Bordo Dovniković iz Hrvatske zatvorio je 1. SVEDFAF.

*********************************************************************************************

Drugi Svetski dečiji festival animiranog filma

„Zlatni puž 2011“

 

            „Zlatni puž 2011“ održao se od 19.-25. avgusta 2011. godine u organizaciji Škole animiranog filma pod pokroviteljstvom Grada Vranja, Ministarstva kulture i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Ukupan broj gostiju je 69 učesnika iz Srbije i inostranstva. Pragramski manifestacija je koncipirana kao festival dece i mladih koji su tih nekoliko dana u gradu bili ne samo pasivni posmatrači animiranih filmova na festivalu već su bili angažovani u kreativno-stvaralačkomi delu manifestacije, na 8-oj Internacionalnoj dečijoj radionici animiranog filma. Opšti cilj manifestacije Zlatni puž je aktivacija dece i mladih i njihovo uključivanje i angažovanje u društveno – kulturni život kroz interesantne umetničke forme kao što je animirani film, grafit i dokumentarni film. Krajnji, merljivi rezultati čitavog projekta su tri animirana filma, jedan grafit, dva dokumentarna filma, tri biltena, katalog sa festivala i jedna zaista dobra kreativna atmosfera.

2.Svetski Festival Dečijeg Animiranog Filma

Članovi internacionalnog žirija bili su Milan Bunčić (Hrvatska) umesto gospođe Vesna Dovniković (Hrvatska), generalne sekretarke ASIFE, koja je otkazala neposredno pre početka festivala zbog iznenadne povrede supruga Borivoja Dovnikovića Borda, Penčo Kunčev (Bugarska) kao predsednik žirija i Stevica Živkov (Srbija). U zvaničnom programu festivala prikazano je 50 filmova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Indije. Opšta ocena žirija je da svi filmovi zavređuju pažnju i da su izuzetni samim tim što su nastali i što su ih stvorila deca. Žiri je dodelio po tri nagrade u dve kategorije kao i Grand Prih festivala filmovima iz Indije.

8.Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

Na radionici su učestvovala deca iz Srbije (Vranje, Dimitrovgrad, Kruševac, Omoljica, Čačak, Beograd, Obrenovac, Jagodina, Ćuprija, Lozovik), Hrvatske, Bugarske i Indije. Radili smo u tehnikama plastelin, kolaž i piksilacija. Programski, radionica je osvežena pojavom grafita kao jedne relativno nove umetničke forme koja je veoma popularna kod naše ciljne grupe. Na ovaj način potrudili smo se da ispratimo potrebe populacije zbog koje mi postojimo i zbog kojih i organizujemo ove masovne susrete kreativaca iz Vranja, Srbije i okruženja. Da bi opravdali prisustvo grafita na radionici animiranog filma, mi smo ceo proces nastajanja grafita snimali tehnikom piksilacije. Tehnike animiranog filma na radionici bile su:

 • Plastelin – voditelj ove grupe bio je Rastko Ćirić, (profesor FPU, vodi i katedru za postdiplomske studije za animaciju) poznati animator, ilustrator i grafički dizajner iz Beograda. Rastko Ćirić je radio interesantan grupni animirani film sa decom koji je podrazumevao transformaciju lopte. Raritet je da se na ŠAF-u po prvi put snimalo u isto vreme sa 14 različitih kamera i foto aparata koje su lično vlasništvo dece učesnika na radionici. Film koji je nastao u tehnici plastelin zove se „Lopta“, trajanje 2 minuta i 30 sekundi.
 • Kolaž – voditelj ove grupe bio je Nitin Donde, iz Indije koji je došao u Vranje sa petoro dece iz Indije, Nju Delhi. Film koji je nastao u tehnici kolaža zove se „Kolaž by Nitin“, trajanje 5 minuta i 45 sekundi.
 • Piksilacija – film koji nastao zove se „Mladi su zakon“ , trajanje 1 minut i 35 sekundi. Polaznici ove radionice koji su stvarali grafit ujedno su imali zaduženje i da snimaju animirani film koji je kasnije u montaži na pravi način pokazao ceo proces.
 • Grafit „Mladi su zakon“, voditelj ove grupe bio je Saša Lortek (Aleksandar Slivnjak) jedan od najpoznatijih grafit majstora u Srbiji sa bogatom internacionalnom karijerom sa kolegenicom Aleksandrom Petković – TKV iz Beograda.
 • Dokumentarni film – kao još jedan interesantan momenat bio je i nastajanje dva dokumentarna filma. Prvi film, pod nazivom „Naših 25 godina“ snimili su gosti iz Hrvatske tokom trajanja manifestacije. U pitanju je dokumentarni film u trajanju od 16 minuta i 15 sekundi koji govori o istorijatu ŠAF-a, našoj manifestaciji, gradu jer sledeće godine naša škola slavi jubilej 25 godina postojanja. Drugi film je snimao volonter iz Kancelarije za mlade grada Vranja koji je dočarao atmosferu cele manifestacije kroz spotovsku montažu.

Manifestacija Zlatni puž protekla u izuzetno dobroj atmosferi. Održan je sastanak ASIFA Srbija, sa predsedavajućim Božidarem Zečevićem, predsednikom ASIFA Srbija. Sastanku su prisustvovali članovi iz Vranja kao i iz Srbije koji su bili gosti na manifestaciji. Ocena svih učesnika i gostiju je da je „Zlatni puž 2011“ uspeo da po ko zna koji put okupi vrsne crtače, animatore i kreativce iz Srbije i sveta u Vranju što je od značaja za decentralizaciju kulturne scene Srbije.

*********************************************************************************************

Treći Svetski dečiji festival animiranog filma

„Zlatni puž 2013“

„Zlatni puž 2013“ održan je od 22. do 26. 08.2013. godine u organizaciji Javne ustanove Škola animiranog filma a pod pokroviteljstvom Grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao generalnih pokrovitelja i Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, mnogobrojnih donatora, sponzora i prijatelja festivala koji su pomogli održavanje festivala u mnogo manjim ali svakako ne u beznačajnim iznosima.

Na Festivalu prijavljeno je 59 filmova iz sedam zemalja (Ukrajina, Rusija, Hrvatska, Italija, Grčka, Bugarska i Srbija). Ukupan broj učesnika 50-tak dece, mladih, njihovih mentora i gostiju iz Hrvatske, Italije, Bugarske i Srbije (Kruševac, Dimitrovgrad, Beograd).

Zbog sve teže ekonomske situacije koja pogađa sve sfere društva pa tako i održavanje kulturnih manifetacija, ovogodišnji broj učesnika van Vranja u odnosu na ranije godine znatno je smanjen zbog samog budžeta s kojim smo raspolagali.

Kao i mnogo godina unazad „Zlatni puž 2013“ je koncipiran kao festival dece i mladih koji su tih nekoliko dana u Vranju bili angažovani u edukativno-kreativnom delu festivala uz bogat prateći program. Opšti cilj Zlatnog puža je aktivacija dece i mladih i njihovo uključivanje i angažovanje u društveno – kulturni život. Krajnji, merljivi rezultati čitavog projekta su tri Master klas radionice kao i razgoviri i diskusije sa članovima žirija kao eminentnim stučnjacima iz oblasti animiranog filma.

 

 • Prva master klas radionica – voditelj ove radionice bio je Andrea Martignoni iz Bolonje (Italija). Dolazak Andree Martignonija (umetnik u oblasti kratke forme i radi na ozvučavanju animiranih filmova u profesionalnoj i produkciji dečijih animiranih filmova) pomogao je Italijanski Institut za kulturu iz Beograda. Ovo je drugi put da smo imali saradnju sa ovom institucijom a nadamo se da će saradnja postati ne samo tradicionalna već i u mnogo većem obimu u narednom periodu. Deca učesnici radionice imala su priliku da slušaju predavanje o ozvučavanju animiranih filmova u profesionalnim produkcijama.

 

 • Druga master klas radionica – voditelj ove radionice bio je Penčo Kunčev, iz Bugarske koji je došao u Vranje sa decom iz Bugarske i mentorom Radostinom Nejkovom. Penčo Kunčev je podpredsednik ASIFA-e i predsednik ASIFA Bugarska i poznati je animator, dizajner i umetnik u oblasti kratke forme. Na radionici govorio je o jednom delu izrade animiranih filmova, o postavci. Predavanje je pratilo uporedno aktivna diskusija sa decom kao i prikazivanje date teme kroz projekciju filmova kao i originalnih crteža.

 

 • Treća master klas radionica – voditelj ove radionice bio je Stevica Živkov, animator iz Beograda. Tema ove radionice obuhvatila je još jedan deo izrade animiranih filmova. Na radionici je bilo reči o stori bordu (scenario u obliku stripa). Predavanje su deca pratila sa uporednim gledanjem primera stori borda iz profesinalne produkcije.

 

 

 • In memoriam – u sećanje na Nikolu Majdaka, profesora iz Beograda, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika ŠAF-a, koji nas je napustio u maju mesecu ove godine govor sa uprednim prikazivanjem filmova koje je uradio održao je Miroslav Simonović osnivač i dugogodišnji voditelj ŠAF-a.

 

 • U čast Nikole Majdaka od ove godine uvedena je nagrada koja će se dodeljivati na festivalu „Zlatni puž“ – nagrada Nikola Majdak.

 

Tokom trajanja Festivala „Zlatni puž 2013“ snimljeni materijal o svim dešavanjima iskorišćen je za izradu dokumentarnog filma o Festivalu.

Gosti i učesnici Festivala imali su priliku da svake večeri prate projekcije prijavljenih filmova. Pored gledanja fimova deca su se upoznala sa nekim novim tehnikama i idejama svojih vršnjaka i iz drugih zemalja.

Festival Zlatni puž protekao je u izuzetno dobroj atmosferi, na osnovu reakcije i pohvale koje su stigle kako od strane članova žirija, voditelja master klas radionica tako i od gostiju koji su bili učesnici Festivala. Organizovali smo obilazak grada, piknik na brani Prvonek, a gosti su obišli i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Vranjska Banja, i prijem u Gradskoj upravi Grada Vranja gde je svim učesnicima dobrodošlicu poželela zamenica gradonačelnika Grada Vranja.

 

*********************************************************************************************

Četvrti Svetski dečiji festival animiranog filma

„Zlatni puž 2015“

„Zlatni puž 2015“ održan je od 16. do 19. 08.2015. godine u organizaciji Javne ustanove Škola animiranog filma a pod pokroviteljstvom Grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao generalnih pokrovitelja, Američke ambasade iz Beograda i Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, mnogobrojnih donatora, sponzora i prijatelja festivala koji su pomogli održavanje festivala u mnogo manjim ali svakako ne u beznačajnim iznosima.

Na Festivalu je prijavljeno 224 filmova iz dvadesetak zemalja. Selekciona komosija je odlučila da u Takmičarski program uvrsti 43 filma, od toga 33 filma u konkurenciji do 15 godina i 10 filma u konkurenciji od 15 do 20 godina. U Informativnom programu bilo je prikazano 30 filmova.

Žiri u sastavu Snežana Trstenjak (Srbija), Jovan Marković (Srbija) i Monika Masući (Italija) dodelio je Grand prix festivala kao i Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog puža u obe kategorije. Pored glavnih nagrada žiri je dodelio i osam diploma od kojih je jedna „Diploma Nikola Majdak“.

Kao i mnogo godina unazad „Zlatni puž 2015“ je koncipiran kao festival dece i mladih koji su tih nekoliko dana u Vranju bili angažovani u edukativno-kreativnom delu festivala uz bogat prateći program. Opšti cilj Zlatnog puža je aktivacija dece i mladih i njihovo uključivanje i angažovanje u društveno – kulturni život. Krajnji, merljivi rezultat čitavog projekta je jedna Master klas radionica, prezentacija studetskih filmova Italijanske škole „Centar eksperimentalne kinematografije“, prezentacija Festivala Slovenskih i Pravoslavnih zemalja „Zlatni vitez“ kao i razgovori i diskusije sa članovima žirija kao eminentnim stučnjacima iz oblasti animiranog filma.

 • Master klas radionica – voditelj ove radionice bio je Rey Kosarin iz New Yorka (USA). Dolazak gosta – predavača iz USA pomogla je Amerčka ambasada iz Beograda. Deca učesnici radionice imali su priliku da upoznaju rad Rey Kosarina i da na radionici urade jedan animirani film.

 

Festival Zlatni puž protekao je u izuzetno dobroj atmosferi, na osnovu reakcije i pohvale koje su stigle kako od strane članova žirija, voditelja master klas radionice tako i od gostiju koji su bili učesnici Festivala. Organizovali smo obilazak grada, piknik na Prohoru Pčinjskom gde su gosti imali prilike da posete sam manastir, i prijem u Gradskoj upravi Grada Vranja gde je svim učesnicima dobrodošlicu poželeo gradonačelnik Grada Vranja.

 

 

*********************************************************************************************

 

Peti Svetski dečiji festival animiranog filma

Zlatni puž 2017

 

           Peti Svetski dečiji festival animiranog filma “Zlatni puž 2017“ održan je septembra 2017. godine u organizaciji ŠAF-a a pod pokroviteljstvom Grada Vranja, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, mnogobrojnih donatora, sponzora i prijatelja festivala koji su pomogli održavanje festivala. Prijavljeno je 862 filma iz 80 zemalja sveta. Festival je otvorio gradonačelnik grada Vranja, gospodin Slobodan Milenković. Takmičarski deo bio je podeljen u dve grupe: Prvu grupu činili su radovi dece do 15 godina, a drugu od 15 do 20 godina. Dodeljene su nagrade za prva tri mesta u obe kategorije, Grand pri za najbolji film, specijalna nagrada Nikola Majadak i 2 specijalna priznanja.  Posetioci festivala su pored zvanične projekcije filmova imali priliku i da pogledaju prateći program festivala: informativni program festivala, predstavljanje festivala animiranog filma VAFI iz Hrvatske i ANIMAKS iz Makedonije. U informativnom programu festivala prikkazana su 42 animirana filma. Oko 1000 dece i mladih iz našeg grada pogledalo je filmove svojih vršnjaka iz celog sveta. Gostima smo pokazali i znamenitosti Vranja, upoznali ih sa istorijom našeg grada, posetili su Narodni muzej, crkvu Sv Trojice i muzej kuću Borisava Stankovića.

Proslavili smo i 30 godina postojanja i uspešnog rada ŠAF-a.

*********************************************************************************************

Sesti Svetski dečiji festival animiranog filma

Zlatni puž 2019

Јавна установа Школа анимираног филма из Врања организовала је 6. Светски дечији фестивал анимираног филма – Златни пуж 2019. који се одржао од 9. до 13. септембра у Врању. Фестивал Златни пуж организован је уз подршку Града Врања, Министарства културе и информисања Републике Србије и амбасаде Израела из Београда. Давне 1997. године одржана је прва Интернационална дечја радионица анимираног филма (ИДРАФ) а 2009. смо започели организацију Светског дечијег фестивала анимираног филма. Циљ обе манифестације је развијање анимираног филма деце и младих као и развијање креативног стваралаштва деце и младих.

Позиви за учествовање филмова на фестивал дистибуирани су преко филмских платформи а оперативни тим је такође слао и електронске поруке свим пријатељима, колегама, студијима са којима сарађујемо и осталим адресама до којих смо дошли преко претраживача. Нимало лак и нимало известан посао где до самог краја нисмо имали било какву сигурност у позитиван исход. Овај посао је, ипак, веома успешно обављен па је и број приспелих филмова и већи од очекиваног. Укупан број пријављених филмова је 1083 из више од 80 земаља. Морамо да нагласимо да је преко платформе Film Freeway пријављено 983 филма а преко платформе Fest Home само 2 филма. Платформа Click for festival, преко које је ранијих година стизао највећи број филмова, ове године је апсолутно затајила. Када говоримо о бројкама интересантан је и број земаља учесница – 80. Највећи број филмова нам долази из Ирана (110), Индије (106), затим следе САД, Велика Британија и Русија. Ово јесте занимљива статистика која ће се вероватно детаљније анализирати у будућности. Жири 6-ог Златног пужа радио је у саставу Макс Епштајн (Израел), Марија Лендова (Русија) и Нарциса Даријевић Марковић (Србија).

 

 

 

*********************************************************************************************

Sedmi Svetski dečiji festival animiranog filma

Zlatni puž 2021

      Pripreme 7. Svetskog dečijeg festivala animiranog filma «Zlatni puž» protekle su obeležene pandemijom korona virusa. Operativni tim festivala je radio pripremajući se za sve opcije. Nadali smo se da će festival biti održan u punom svom sjaju, sa više inostranih gostiju, više dece, više svega. Na žalost, pandemija je učinila svoje, pa smo poštujući sve propisane mere, morali da ograničimo broj gostiju. Zbog vrlo neizvesne situacije odlučili smo da broj gostiju svedemo na minimum i da oni budu iz okruženja. Ugostili smo člana žirija iz Skoplja, producenta Kuzmana Kuzmanovskog, predsednika žirija iz Beograda, animatora Nikolu Majdaka, decu i mlade sa njihovim mentorima iz Bosilegrada, Jagodine i Beograda. Treći član žirija, animator iz Indije, Nitin Donde uključivao se onlajn, pa su tako i doneli odluku o pobednicima.

Ukupan broj prispelih filmova je 1723 iz više od 101države sveta. Moramo da naglasimo da je preko platforme Film Freeway prijavljeno 1680 filmova. Kada govorimo o brojkama interesantan je i broj zemalja učesnica – 101. Najveći broj filmova nam dolazi iz Indije (230) slede Iran (213), SAD (109) i Rusija (77).

U predselekciji, kao što se i moglo očekivati imali smo mnogo prijavljenih filmova inspirisanih korona virusom u različiti žanrovima, formama ili tehnikama. Ova tematika je obeležila ovogodišnju predselekciju. Pojavili su se neki novi autori, škole i mentori što je značajno za naš festival.

Selekcija je za žiri i posetioce festivala priredila interesantan odabir filmova i to u mlađoj (deca do 15 godina) – 39 a u konkurenciji od 15 do 19 godina starosti – 31. Ukupan broj filmova koji će biti prikazan na festivalu je 70.ekciji je odbačeno 1520 filmova tako da je selekciona komisija gledala 203 filma.

Takmičarski deo festivala bio je podeljen na 5 zvaničnih projekcia. Pored takmičarskog dela, bili su prikazivani i filmovi u informativnom delu. To su filmovi koji nisu zadovoljili kriterijume festivala, ali ih svakako treba pogledati. Takođe, u specijalnom delu, gosti su imali priliku da pogledaju deo programa Internacionalnog festivala kratkog filma “Madrese” iz Irana, kao i filmove koji su urađeni na temu «Kuhinja moga kraja» u organizaciji Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIFA) odnosno Asifine radionice za decu i mlade (AVG).

Pored projekcija, goste festivala su u gradsku kuću primili je većnica za kulturu Izabela Savić i predsednik skupštine grada Dejan Tričković. Tradicionalno, posle prijema napravili smo jednu zajedničku fotografiju.

Iako smo se družili toko celog festivala, poslednjeg dana, uz turističkog vodiča gosti su upoznali veći deo znamenitosti Vranja, a na kraju smo ih odveli u prirodu da se svi malo opustimo i degustiramo Vranjske specijalitete: samsu, banicu, zeljanik, sečenicu, štrudlu,… 7. Svetski dečiji festival animiranog filma podržali su Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.