Prva Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 1997.”

Prva Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma, (IDRAF) održana je 97g. sa oko 70 učesnika iz Španije, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Srbije. Tada smo obeležili 10 godina postojanja i uspešnog rada ŠAF-a. Gosti iz Španije prvi put su u životu videli i osetili sneg, koji je tada pao. Tokom trajanja IDRAF-a napravljena su tri animirana filma, ali su druženja ono što se pamti. Penčo Kunčev, predsednik Bugarske ASIFA-e, radio je sa grupom dece animirani film u tehnici kolaža. Vera Vlajić, animator iz Beograda, radila crtani film, Marija Bliznakovski i Seta Veličković, članovi ŠAF-a, radile su u tehnici plastelina. Voditelj IDRAF-a: Miroslav Miki Simonović. Pokrovitelj radionice: Opština Vranje.

**********************************************************************************************

Druga Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2000.”

Drugi IDRAF održan je 2000. sa gostima iz Rumunije, Hrvatske, Bugarske i raznih gradova Srbije. Robi Engler, animator iz Švajcarske, radio je sa grupom dece u tehnici peska. Borivoj Bordo Dovniković, animator iz Hrvatske, radio je crtani filmi, a Penčo Kunčev, animator iz Bugarske, radio je sa grupom dece animirani film u tehnici plastelina. Učestvovalo oko 70 učesnika. Voditelj drugog IDRAF-a bio je Miroslav Miki Simonović. Pokrovitelj manifestacije kancelarija UNICEF-a u Beogradu.

**********************************************************************************************

Treća Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2002.”

Treći IDRAF održan je 2002. god. sa oko 65 učesnika iz Egipta, Japana, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Srbije. Na ovoj radionici program smo obogatili predstavljanjem nacionalnih običaja, kostima, igara učesnika radionice. Sayoko Kinoshita iz Japana, direktor Hirošima Festivala, predsednik AWG-a, radila je sa grupom dece animirani film u tehnici piksilacije. Borivoj Bordo Dovniković, koji je po drugi put boravio u Srbiji sa suprugom Vesnom, generalnim sekretarom ASIFA-e, radio je sa grupom dece crtani film. Penčo Kunčev vodio je grupu za plastelin. Voditelj trećeg IDRAF-a: Miroslav Simonović. Pokrovitelj: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Vranje.

**********************************************************************************************

Četvrta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2004.”

Četvrti IDRAF – 2004. 60-ak učesnika iz Meksika, Švedske, Italije, Bugarske, Hrvatske i Srbije. Program je obogaćen svakodnevnim reportažama dečijeg TV studia, koje su emitovane na lokalnoj televiziji i predstavljanjem nacionalnih kuhinja. Penčo Kunčev radio je sa grupom dece crtani film. Blagoje Buca Lupa, animator iz Beograda, radio u tehnici grebanje po filmskoj traci. Nikola Majdak, profesor iz Beograda, radio je sa grupom dece igrano-animirani film bojen u akvarelu. Miomir Rajičević, direktor Medijskog centra iz Beograda, radio je sa grupom dece reportaže u dečijem TV studiu koji je bio novina na ovoj radionici. Voditelj četvrtog IDRAF-a: Miroslav Simonović. Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Vranje.

**********************************************************************************************

Peta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2006.”

Peti IDRAF održan je 2006. sa učesnicima iz Slovenije, Izraela, Montreala, Makedonije, Francuske, Republike Srpske i Srbije. Darko Marković iz Makedonije imao je na radionici retrospektivu svojih animiranih filmova.Na ovom IDRAF-u raðeni su filmovi u tri različite tehnike na temu života Nikole Tesle. Zvanični fotograf IDRAF-a bio je mladi fotograf iz Bačkog Petrovog Sela, Beretka Šandor. Vlada Stanić, animator iz Beograda,vodio je grupu za crtani film. Miroslav Ðerić iz Vranja, vodio je grupu za kolaž. Nela Simonović, Gorica Antić i Marija Bliznakovski iz Vranja vodile su grupu za plastelin. Učestvovalo oko 60 učesnika. Voditelj IDRAF-a: Miroslav Simonović. Pokrovitelj manifestacije Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Vranje.

**********************************************************************************************

Šesta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2008.”

Šesti IDRAF 2008. – 70 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Amerike, Makedonije i Srbije. Američka ambasada u Beogradu omogućila je dolazak animatora Eda Desrochesa iz Kolorada. Gosti IDRAF-a bili su Vesna i Bordo Dovniković iz Hrvatske, profesor Nikola Majdak predsednik srpske ASIFA-e, Miodrag Novaković dramaturg iz Beograda. Voditelji grupa: Ed Desroches radio je sa grupom dece u tehnici kolaža. Vladimir Stanić iz Beograda radio je sa grupom dece crtani film. Miroslav Ðerić iz Vranja radio je sa grupom u tehnici plastelina. Voditelj šestog IDRAF-a: Miroslav Simonović. Pokrovitelj manifestacije Ministarstvo kulture republike Srbije i Grad Vranje.

**********************************************************************************************

Sedma Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2010.”

Sedmi IDRAF održan je avgusta 2010. sa više od 60 učesnika iz Ukraine, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije. Tokom trajanja ove radionice uradjena su tri filma: crtani film – voditelj grupe bio je Miroslav Simonović, voditelj grupe za plastelin bio je Miroslav Djerić i voditelj grupe za kolaž bio je Penčo Kunčev. Gosti radionice su bili Borivoj Dovniković iz Hrvatske, animator, karikaturista, ilistrator i grafički dizajner; Nikola Majdak, predsednik srpke ASIFA-e; Pajić Slobodan CentAF Čačak; Dragan Marjanović, novinar i publicista iz Mostara; Goran Ćeličanin, karikaturista; Jurinko Rajič, direktor festivala NAFF iz Neuma, BIH; Sveta Strahinjić, producent iz Beograda; Jovan Marković, dramaturg, potredsednik Medjunarodnog festivala Zlatni vitez , Rusija; Elena Barzova, glumica i profesor na GIK Univerzitetu Mosvka, Rusija. Voditelj 7.IDRAF-a je bio Miroslav Djerić. Pokrovitelj radionice Ministarstvo kulture Republike Srbije i grad Vranje.

**********************************************************************************************

Osma Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2011.”

Osmi IDRAF 2011. i 2. Svetski dečiji festival animiranog filma, na kojoj je bolo 58 učesnika i 50 filmova u obe kategorije. Tri animirana i dva dokumentarna filma rezultat je dečije radionice animiranog filma: 1. Lopta, 2. Mladi su zakon, 3. Kolaž by Nitin, 4. O radionici i 5. Naših 25 godina.

**********************************************************************************************

Deveta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2012.”

Deveti IDRAF 2012. – Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma. U okviru manifestacije „ Zlatni Puž“ održana je 9. Internacionalna dečija radionica animiranog filma, izložba i tri projekcije filmova. Radionica je održana od 20-26 Avgusta i tom prilikom urađena su tri animirana i jedan dokumentarni film u tri različite tehnike: „13 puža“ (crtanje po filmskoj traci), „Kejti i Peri“ (kolaž), „9,5 minuta“ (dokumentarni film).  Deca iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Amerike imala su priliku da uz pomoć predavača Vincenza Gianole iz Italije, Penče Kunčeva iz Bugarske i Saše Lorteka iz Srbije učestvuju u realizaciji ovih filmova.

**********************************************************************************************

Deseta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

“Zlatni puž 2014.”

Deseti IDRAF 2014. – Jubilarna 10. Internacionalna dečija radionica animiranog filma održana je od 22.-28.08.2014. godine. Učesnici radionice iz sedam zemalja (sedamdeset učesnika-Italija, Bugarska, Izrael, Hrvatska, USA, Makedonija i Srbija) realizovali su četiri animirana (Iks “X”-u tehnici peksilacija, Leteći poslovi – tehnika kolaž, Deset -tehnika plastelin i Grafit -tehnika piksilacija) i jedan dokumentani film. Svi učesnici imali su priliku da predstave svoju zemlju, grad, školu, kulturu.

 

 

**********************************************************************************************

Jedanaesta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

Zlatni puž 2016.”

Jedanaesti IDRAF 2016. Internacionalna dečija radionica animiranog filma održana je od 22. do 26. avgusta 2016. godine sa učesnicima iz mnogih zemalja. Učesnici radionice iz Bugarske, Rusije, Slovenije, Makedonije i Srbije su uradili tri filma na temu “Vranjska muzika”. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom grada Vranja i Ministarstva kulture Republike Srbije. Poslednjeg dana Zlatnog Puža organizovan je i piknik za sve učesnike i goste radionice.

 

**********************************************************************************************

 

Dvanaesta Internacionalna Dečija Radionica Animiranog Filma

Zlatni puž 2018.”

         Dvanaesti IDRAF 2018. Od 09. do 15. avgusta 2018. godine održali smo 12. Internacionalnu dečiju radionicu animiranog filma «Zlatni puž», pod pokroviteljstvom grada Vranja i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Gosti na radionici doputovali su iz raznih krajeva: Izraela, Makedonije, Bugarske, Gruzije, Makedonije, Italije, Ukraine i nekoliko gradova Srbije. 

       Deca – učesnici, njih 40-ak, bilo je podeljeno u tri grupe, a svaka grupa radila je po jedan animirani film. Jednu grupu predvodila je animatorka iz Italije Rafaela Tranielo. Njena grupa radila je kombinaciju nekoliko različitih tehnika i uradili film pod nazivom «Plavi puž». Voditelji druge grupe bili su animatori iz Izraela, Maks Epštajn i Karina Hananeia. Oni su takođe kombinovali nekoliko tehnika i uradili film «Uau muzej». Treću grupu vodila je Anastasia Sia Titova, animatorka iz Ukraine. I ovaj film je urađen kombinacijom nekoliko tehnika. Ona je ovaj film posvetila nedavno tragično preminulom animatoru i prijatelju iz Izraela, Vasilu Sribnom. Film nosi naziv «Let». 

       Budno oko snimatelja pratilo je svaki deo radionice pa je, zahvaljujući njemu, snimljen i jedan dokumentarni film koji dočarava atmosferu tokom trajanja radionice. Ali, takođe smo uradili i dva biltena o svim dešavanjima na radionici, od svečanog otvaranja, preko prijema kod gradonačelnika, obilazka grada, rada po grupama, predstavljanja i prezentacija gostiju – škola, klubova i studija, izleta…

       Cilj radionice je informisanje, motivisanje i podsticanje dece i mladih da se bave animiranim filmom. Tokom dugog niza godina su uspeli da se umreže i internacionalno povežu. To je festival sa tradicijom koji je učinio mnogo da se u Vranju ojača i oživi interes za kreativno izražavanje mladih.