„Zlatni puž 2019“ 6. Svetski dečiji festival animiranog filma, Vranje, Srbija

Komentari su isključeni na „Zlatni puž 2019“ 6. Svetski dečiji festival animiranog filma, Vranje, Srbija 201


Izveštaj
o održanoj manifestaciji u Vranju

Javna ustanova Škola animiranog filma iz Vranja organizovala je 6. Svetski dečiji festival animiranog filma – Zlatni puž 2019. koji se održao od 9. do 13. septembra u Vranju. Festival Zlatni puž organizovan je uz podršku Grada Vranja, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i ambasade Izraela iz Beograda. Davne 1997. godine održana je prva Internacionalna dečja radionica animiranog filma (IDRAF) a 2009. smo započeli organizaciju Svetskog dečijeg festivala animiranog filma. Cilj obe manifestacije je razvijanje animiranog filma dece i mladih kao i razvijanje kreativnog stvaralaštva dece i mladih.
Lokalna samouprava je pružila i nesebičnu logističku pomoć ne vezano za finansiranje projekta Zlatni puž koji se realizuje po planu i programu rada JU ŠAF za 2019. godinu. Zamenik gradonačelnika, Organizacioni odbor festivala, gradska većnica za kulturu kao i mnogi direktori institucija u Vranju (Narodni muzej, Galerija Narodnog muzeja, Turistička organizacija grada Vranja, Kancelarija za mlade) aktivno su učestvovali u planiranju manifestacije kao i u samoj realizaciji. Radi se o dobroj saradnji na lokalnom nivou koja je tradicionalna, institucionalna ali i veoma značajna za nas kao organizatora. Ukupan iznos kojim je Grad Vranje finansirao projekat „Zlatni puž 2019.“ je 710.000,00 dinara. Napomena je da prilikom planiranja plana i programa rada ustanove za svaku narednu godinu festival „Zlatni puž“ ima svoj budžet kao projekat u okviru programa funkcionisanja ustanove i finansiranje naše programske aktivnosti koja pokriva plate i stalne troškove.
Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije je sufinansiralo projekat „Zlatni puž“ po projektu kojim je JU ŠAF Vranje aplicirao na konkursu iz oblasti Savremenog stvaralaštva u iznosu od 500.000,00 dinara. JU ŠAF iz Vranja aplicira a i dobija sredstva drugih nivoa vlasti ali priznajemo da su sredstva Ministarstva kulture najznačajnija. Resorno Ministarstvo od 2000. godine podržava rad ŠAF-a kroz sufinansiranje projekata (ne nužno internacionalnih već i lokalnih i multietničkih) i značajna sredstva su za ovih 19 godina transferovana u Vranje. Kao digresija ostaje napomena da je ove godine izostalo prisustvo predstavnika Ministarstva kulture na otvaranju festivala. Ranije smo napomenuli da je sem finansijske podrške veoma bitna i podrška u svakom drugom smislu a i percepcija gostiju i učesnika je drugačija ukoliko je predstavnik Ministarstva prisutan i obrati se na otvaranju manifestacije.
Festival su pomogli i sponzori u robi i uslugama sa lokala, realno sa manjim iznosima ali ne i beznačajnim.
Pozivi za učestvovanje filmova na festival distibuirani su preko filmskih platformi a operativni tim je takođe slao i elektronske poruke svim prijateljima, kolegama, studijima sa kojima sarađujemo i ostalim adresama do kojih smo došli preko pretraživača. Nimalo lak i nimalo izvestan posao gde do samog kraja nismo imali bilo kakvu sigurnost u pozitivan ishod. Ovaj posao je, ipak, veoma uspešno obavljen pa je i broj prispelih filmova i veći od očekivanog. Ukupan broj prijavljenih filmova je 1083 iz više od 80 zemalja. Moramo da naglasimo da je preko platforme Film Freeway prijavljeno 983 filma a preko platforme Fest Home samo 2 filma. Platforma Click for festival, preko koje je ranijih godina stizao najveći broj filmova, ove godine je apsolutno zatajila. Kada govorimo o brojkama interesantan je i broj zemalja učesnica – 80. Najveći broj filmova nam dolazi iz Irana (110), Indije (106), zatim slede SAD, Velika Britanija i Rusija. Ovo jeste zanimljiva statistika koja će se verovatno detaljnije analizirati u budućnosti.
Predselekcija (Seta Veličković Cvetković) je sve prispele filmove pregledala i odbacila one koji nisu bili po propozicijama festivala (autori stariji od 19 godina, filmovi koji nisu animirani, koji sadrže neprikladni sadržaj…). U predselekciji je odbačeno 801 film tako da je selekciona komisija gledala 282 filma. Kada je predselekcija sve filmove numerisala, sredila prijave, pripremila za projekciju tada je selekciona komisija počela sa radom. Moramo da naglasimo da se jako vodilo računa o propozicijama festivala i o tome da neko od autora ne bude oštećen ali i o tome da neko neopravdano uđe u takmičarsku konkurenciju. Kao i svakih dosadašnjih edicija festivala svi filmovi su arhivirani, zavedeni i svi autori su obavešteni o statusu njihovog prijavljenog filma.
Selekciona komisija 6.og Svetskog Dečijeg Festivala Animiranog Filma radila je u sastavu Snežana Trajković, Seta Veličković Cvetković i Nela Ćurčija. Dešavalo se da tokom gledanja filmova, a naročito špice, selekcija neke radove prebaci u drugu kategoriju od one za koju su prijavljeni. Svaki film je ocenjivan ocenama od 1 do 5 od strane svake članice. Prosečna ocena filma je bila merodavna za njegovo rangiranje. Kao i svake godine broj pristiglih filmova u konkurenciji dece do 15 godina je neuporedivo veći od broja prispelih za konkurenciju od 15 do 19 godina starosti. Deca mlađeh uzrasta su zainteresovanija za kreativan rad, posvećenija su (koliko god da nelogično zvuči) i zainteresovanija za rad. Primetna je „lenjost“ mlade populacije jer je crtanih filmova bilo po slobodnoj proceni ne više od 5%. Preovlađuju kolaž i kombinacija tehnika. To su, ipak, tehnike koje su manje zahtevne od crtanog filma. Ekologija, kao tema, je najzastupljenija i autori su se bavili ovom tematikom na različitim nivoima. Ove godine je manje filmova koji se bave novim tehnologijama, medijima i problemima koje mogu da izazovu. Ima i toplih, ličnih, emotivnih priča… Kao i uvek o ukusima ne treba mnogo raspravljati. Selekcija je za žiri i posetioce festivala priredila interesantan odabir filmova i to 56 u mlađoj (deca do 15 godina) i 20 u starijoj konkurenciji (od 15 do 19 godina starosti). Trudili smo se da imamo zastupljenost tehnika, tema i ideja. Neke debitante (Pančevo) smo osnažili i selektovali filmove za zvaničnu konkurenciju nadajući se da će nastaviti da se bave animiranim filmom. Festival Zlatni puž i ima misiju da propagira vrednost bavljenja kreativnim stvaralaštvom dece i mladih, da se bave filmom, stvaraju, razmišljaju i promišljaju.
Gosti na festivalu su pozivani na osnovu selektovanog filma/ova u zvaničnoj konkurenciji. Uputili smo pozive studijima iz Italije i Slovenije koji su poslali najveći broj filmova i čiji su filmovi i ušli u zvaničnu konkurenciju. Na žalost, kolege nisu bile u mogućnosti da se odazovu pozivu zbog unapred dogovorenih obaveza. Zato su se odazvali gosti sa decom i mladima čiji su filmovi uvršteni u zvaničan program festivala iz Izraela, Ukrajine i Srbije (Jagodina, Sremski Karlovci i Bosilegrad).
Dan planiran za prijem gostiju bio je 9. septembar. Moramo napomenuti da su neki od gostiju stigli dan ranije zbog avionskog prevoza. Radi se o gostima iz Izraela i Rusije sa kojima smo imali jedan dan duže da se u neformalnim razgovorima još bolje upoznamo i razmenimo svoja iskustva. Održana je konferencija za novinare u Gradskom veću grada Vranja kada su pristigle goste pozdravili većnica za kulturu i predsednik Skupštine Grada Vranja. Novinarima je podeljen promo materijal, predstavili smo program festivala i obratili su im se Marija Lendova i Tatjana Vohmenceva iz Rusije i Maks Epštajn iz Izraela.
Satnica 6-og Zlatnog puža je kao i svake godine bila ispunjena od ranih jutarnjih sati pa sve do večernjih. Sem zvaničnih i informativnih projekcija koje su se održavale u dnevnim i večernjim terminima tokom festivala je održan i master klas. Radionicu animacije sa decom i mladima vodila je Tatjana Vohmenceva iz studija HO-RO-ŠO iz Moskve (Rusija). Deca i mladi iz Srbije (Vranje, Sremski Karlovci, Kosovska Kamenica, Jagodina i Bosilegrad), zajedno sa vršnjacima iz inostranstva njih ukupno 30-tak radila su jedan animirani film na temu ekologije. Animirani film koji je nastao na ovoj radionici zove se «SOS Ozon» u trajanju od 3 minuta i 40 sekundi. Tatjana je za sve učesnike iz Moskve donela šablone stroboskopa, sa 16 polja gde su deca i mladi crtali svoje ideje. Brzim okretanjem ove optičke igračke stvara se utisak pokreta. Ljudsko oko kao nesavršen ljudski organ, zbog perzistencije, ne vidi statične već pokretne slike. Učesnici su veoma bili zainteresovani za rad pa su i sami komponovali a potom ozvučili ovaj animirani film muzikom i efektima. Gospođa Tatjana Vohmenceva je požrtvovano radila tokom trajanja radionice kako bi izmontirala film do završne večeri festivala.
Predstavljen je projekat Multi Most koji predstavlja kulturnu vezu između studija animacije Srbije i Rusije. Projekat je predstavila gošća iz Rusije Marija Lendova koja je bila ujedno i članica žirija. Marija Lendova koja je direktor Državne ustanove za kulturu i kinematografiju Ministarstva kulture Novosibirske regije, razvija i promoviše kinematografiju u svim njenim pravcima, stručnim, omladinskim i dečijim. Projekat Multi most predstavlja sve ono za šta se ona zalaže ali na internacionalnom nivou. Gosti festivala su pogledali filmove iz ovogodišnje produkcije na temu tradicije.
Takođe je za sve goste bio organizovan prijem kod Predsednika skupštine Grada Vranja i gradske većnice za kulturu, obilazak grada kao i izlet. Dobrodošlicu su poželeli Dejan Tričković, predsednik Skupštine i Zorica Jović, većnica za kulturu. Tradicionalno je napravljena fotografija svih gostiju i učesnika na stepenicama ispred zgrade Načelstva u Vranju.
Gosti su bili smešteni na dve lokacije u gradu (Park Gate i Amiko) a pansionska ishrana je bila organizovana u restoranu „Dukat“. Sve tri lokacije su na pešačkoj komunikaciji od našeg studija te gostima nije bio problem da spavaju u prenoćištu, rade u ŠAF-u a hrane se na trećoj lokaciji. Angažovani ugostiteljski objekti ispunjavaju sve standarde i gosti su bili veoma zadovoljni i smeštajem i hranom. Trudili smo se da udovoljimo svim učesnicima i onima koji su vegeterijanci, vegani i onima koji su košer a da im pritom bude servirana hrana sa dosta povrća koje je uglavnom bilo organska.
Za sve naručene usluge (nabavka materijala, ugostiteljske i usluge štampanja) organizovane su javne nabavke malih vrednosti na koje se zakon ne odnosi koje su sprovedene nekoliko meseci pre početka festivala, prikupljene su po tri ponude i posle sačinjenih službenih beleški, donete su odluke o odabiru ponuđača. Organizator festivala Zlatni puž, JU ŠAF Vranje, prijavio je događaj Direkciji policije, Policijskoj upravi grada Vranja, Odeljenju policije, Odseku pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima kao i Saobraćajnoj policiji grada Vranja.
Žiri 6-og Zlatnog puža radio je u sastavu Maks Epštajn (Izrael), Marija Lendova (Rusija) i Narcisa Darijević Marković (Srbija). Maks Epštajn živi i radi u Jerusalimu. Od 2000. godine on radi u oblasti likovnog obrazovanja i predaje skulpturu i animaciju u umetničkim školama i umetničkim akademijama. 2010. godine zajedno sa još jednim umetnikom i prijateljem – Vasilom Sribnijem, Maks stvara i pokreće umetnički projekat – Studio za animaciju Wild Kids. Projekat se bavi umetničkim obrazovanjem i razvojem dece i tinejdžera različitog porekla. Omogućava novu metodu korišćenja animacije kao alata u likovnom obrazovanju za decu. Studio Wild Kids postoji oko 10 godina i postao je drugi dom za više od 150 dece i njihovih porodica.
Marija Lendova rođena je i odrasla u Sibiru, usred Rusije, u Novosibirsku. Grad sa ogromnom i raznolikom kulturom. Ima visoko obrazovanje u oblasti kulture, usluga i turizma. Direktor je Državne ustanove za kulturu za kinematografiju Ministarstva kulture Novosibirske regije. Razvija državni program o pristupačnosti bioskopa za osobe sa oštećenjem sluha i vida. Lider je međunarodnog festivala dečijeg animiranog filma „Mult-Most“ koji je počeo kao most kulture između Rusije i Srbije. A prvi članovi „Mult-Mosta“ sa srpske strane bili su upravo Vranje i Sremski Karlovci. Marija koordinira festivale omladinske kinematografije, festivale dokumentarnih filmova na teritoriji Novosibirske regije, i stalni je član žirija mnogih od njih, promoviše mlade filmske stvaraoce i profesionalne filmaše u Rusiji i inostranstvu.
Narcisa Darijević Marković – Filmski i TV reditelj rođena je u Pančevu. Završila FDU u Beogradu, grupa za Filsku i TV režiju, gde sada radi kao vanredni profesor i šef katedre. Predaje dokumentarni film i režiju zvuka. Od 2000. član Udruženja filmskih umetnika Srbije. Snima dokumentarne i namenske filmove. Režirala dve pozorišne predstave, za decu i odrasle. Koordinator dečijeg programa na festivalu “Nušićijada” i Uvanjici (2010-2019). Predsednica Saveta međunarodnog festivala ”Kratka forma”, Gornji Milanovac (2012-2019) i članica žirija brojnih međunarodnih festivala kratkih, animiranih filmova za decu i mlade.

Oni su gledali filmove zajedno sa publikom što je, negde, i naš manir. Žamor i reakcije publike, atmosfera u sali sa mnogo dece i mladih stvara jedan sasvim novi ambijent. Žiri je imao prilike i da neke filmove odgleda ponovo ukoliko su imali nekih nedoumica. Žiri je dodelio po tri nagrade u svakoj kategoriji, Grand Prix za najbolji film prikazan na festivalu, nagradu za kameru Nikola Majdak kao i 21 specijalna priznanja žirija za filmove koji su ostavili poseban utisak.
Grand Prix festivala dodeljen je filmu „Fortissimo” autorke Lilith Jorg iz Nemačke. Posebno je bilo dirljivo obraćanje mlade autorke Lilit preko video poruke koju je snimila noć pred proglašenje pobednika jer ju je operativni tim festivala zamolio da to učini. U kategoriji dece do 15 godina, prvu nagradu, Zlatni puž osvojio je film The lost spring, grupe autora, produkcije We are! Iz Belorusije. Drugu nagradu, Srebrni puž, osvojio je film Dodgeball, grupe autora, produkcije ZVIKS iz Slovenije a treću nagradu, Bronzani puž, osvojio je film Where are dinosaurs gone?, grupe autora, produkcije “Old Mill” iz Rusije. U drugoj kategoriji, deca od 15 do 19 godina, prvu nagradu, Zlatni puž, osvojio je film Somewhere else, Alisia Liu, produkcije, Calarts, USA, drugu nagradu, Srebrni puž, film Wavy head, produkcenta i autora Max Shohama iz Kanade i treću nagradu, Bronzani puž, film City Stories, grupa autora, produkcije Wild kids iz Izraela. Diploma „Nikola Majdak“ dodeljena je za film First Bulgarian Kingdom: Khan Kubart, grupe autora, produkcije Association ODO iz Bugarske.Na završnoj večeri festivala proglašeni su pobednici, dodeljene nagrade, prezentovanimn su: film nastao na radionici animacije, dokumentarani film o samom festivalu i nagrađeni filmovi.
Posećenost i vidljivost festivala je na zavidnom nivou. Informativne projekcije je posetilo 640 dece i mladih iz osnovnih i srednjih škola kao i deca iz Predškolske ustanove iz Vranja. Zbog preobimnog programa, ove godine smo imali jednu informativnu projekciju manje nego pre dve godine a broj posetilaca je na istom nivou. Da smo imali više termina, verujemo da bi posećenost bila i veća. Što se tiče zvaničnih projekcija, kojih je bilo četiri, one su takođe bile posećene, sa po 100-nak posetilaca. Ukupan broj direktnih i indirektnih korisnika prelazi 1000 dece, mladih i odraslih. Svi programi su se dešavali u Galeriji muzeja u prostoru koji nije namenjen projekcijama. Budući da se radi o nefunkcionalnoj sali, bez klima uređaja, možemo biti apsolutno zadovoljni. Radujemo se otvaranju zgrade novog pozorišta gde će uslovi biti mnogo bolji i gde ćemo moći da obuhvatimo mnogo veću publiku koja je inače zainteresovana za naše programe.
Medijsko praćenje festivala Zlatni puž je na nivou predhodnih godina. Lokalni mediji (TV Vranjska plus, RTV Vranje, RTV Fokus, OK radio) pratili su svakodnevno naše programe. Bilo je i gostovanja u jutarnjem programu ali i izveštavanja u okviru informativnih emisija. Nacionalna televizija RTS je preko dopisništva realizovala više priloga o festivalu u okviru programa „Srbija danas“. Portali, JUG media, Vranje news, Južne vesti, Jug press, VOM, Vesti, Dnevnik juga, Top vesti kao i mnogi drugi pratili su ili preneli vest o festivalu Zlatni puž. Štampani mediji (Blic, Kurir, Danas) su takođe izveštavali o festivalu. Naša ciljna grupa su deca i mladi i oni više koriste društvene mreže gde smo takođe bili aktivni. Više od 1500 fotografija je publikovano na Facebook stranici ŠAF-a i u grupi Golden Snail. Informacije i fotografije su deljene pre početka, u toku trajanja i po zatvaranju festivala. Mnoge informacije i fotografije su deljene od strane kolega iz Srbije i inostranstva pa možemo reći da je zaista veliki broj korisnika do kojih je došla informacija o festivalu koji se održao u Vranju.

U Vranju, 20. 09. 2019. godine

Direktor JU Škola animiranog filma Vranje

Miroslav ĐERIĆ

Similar articles